Kunstenario

Stichting Vrolijkheid

Stichting Vrolijkheid
Sinds 2009 werkt Wanda als workshopgever voor Stichting Vrolijkheid, waarbij ze kunstzinnige workshops geeft aan kinderen op asielzoekerscentra in Friesland. Een greep van de workshops die zij heeft gegeven, vindt u hieronder. Kijk voor meer info over Stichting Vrolijkheid op www.vrolijkheid.nl

September/Oktober/November 2014 AZC Drachten 'Henna i.c.m. Pop-Art'
Les 1: Glazen potjes/vaasjes met een kwastje versieren met glasverf. Daarna water en paarse bloemetjes erin. Ik had voorbeeldpotjes gemaakt met een herhaling van sterren in diverse kleuren (pop-art) en een voorbeeld met henna-achtige plantmotieven.
Les 2: Henna motieven zetten op houten doosjes, m.b.v. henna (een soort sieradendoosje maken). Hier had ik geen voorbeeld voor gemaakt (wel boeken met voorbeelden), om iedereen vrij te laten in wat ze zelf erop wilden tekenen. En voor de kleintjes hadden we armbandjes maken met kralen.
Les 3: Zakdoeken versieren door er (henna) motieven op te maken m.b.v. textielstiften. Bij de textielstiften zaten sjablonen van een aapje, getekend door kunstenaar Paul Franc. Dit was in het kader van popart. Daarnaast had ik een voorbeeld van een zakdoek met een rand van henna motieven en in het midden een pauw.
Les 4: Deze les hebben we bloempotten beschilderd met acrylverf en er daarna potaarde met viooltjes in gezet. Als voorbeeld had ik weer een potje met henna motieven en voor de mannen een voorbeeld met stoere tribal (tattoo-achtige) motieven.
Les 5: Van een collega had ik leuke bling bling materialen, lintjes en accessoires gekregen die ik heb gebruikt om zeepkettingen mee te maken. We hadden alles uitgestald op de tafel en iedereen mocht zelf uitproberen en kiezen wat ze wilden maken en met welke materialen. Zo ontstonden er prachtig, kleurige zeepkettingen, soms al een beetje in de kerstsfeer.
Les 6: De laatste les hebben we stoffen tassen versierd met fleece-stofjes (erop naaien of lijmen), textielstiften en kralen. Ik had van een collega restanten fleece gekregen in hele vrolijke kleuren. Als voorbeeld had ik een prinses (popart) met een parasolletje gemaakt van fleece en textielstiften en er met textielstiften weer een rand op gemaakt van henna motieven. Voor jongens had ik een voorbeeld met een paard gemaakt en jongensachtige kleuren van fleece gebruikt.

   

Woensdag 1 Oktober 2014 Burendag AZC Drachten
Henna versieringen op de Burendag, een leuke dag vol met diverse activiteiten voor de bewoners van het AZC als voor mensen van buitenaf, die een keer een kijkje willen nemen op een AZC.

Januari/Februari 2014 AZC Burgum 'Pop-Art'

Lesinhoud o.a.: Sokkenpoppen maken en poppenkast mee spelen, Robots tekenen, Voetbalstadion met voetballers of Catwalk met modellen maken, Strip tekenen, Abstracte tekening maken in de stijl van pop-art maken (lijnenspel met zwarte stift maken, vlakken inkleuren met felle kleuren).

November/December 2013 AZC Burgum 'Monsters'
      
Lesinhoud:

Les 1: Om beurten je naam zeggen, van zacht naar hard, brullend als een monster. Bespreken: Wat is een monster? Monsters bestaan wel of niet? Hoe ziet een monster eruit? Kleur? Huid? Groot, klein? Lief, eng? Dik, dun? Hoe voelt een monster zich (boos, trots, in paniek, verliefd, eenzaam, ongelukkig, verdrietig, jaloers, schuldig, onrustig, beledigd, veilig, ontroerd, verbaast, bang). Monsters tekenen / krassen met balpennen en later met gekleurde waskrijtjes.
Les 2: Monsters maken door met een rietje, waterige verf over het papier te blazen. Dit met een doekje droogdeppen en later met een donker gekleurde stift de contouren van het lichaam, de ogen, de mond, neus ect. tekenen. Afgesloten met de woesj; in een kring gaan staan en om beurten i.p.v. de woesj, een monsterachtig geluid aan elkaar doorgeven, met monsterachtige bewegingen i.c.m. emoties.
Les 3: In de kring staan, ballon overgooien. Daarna met een doorzichtige bal, een hele grote bal en het aan elkaar doorgeven van een doorzichtig klein hondje.
Van een ballon een monster maken, m.b.v. wol, crêpepapier, papier, veertjes, stiften en pijpenragers.
Les 4: Van een vuilniszak een monster maken door erin te knippen en dicht te plakken met vloeipapier. Daarna papieren trapjes eraan hangen, veertjes, crêpepapier, hoorntjes van papier o.i.d. Afgesloten door om beurten op een stoel te staan en je monster aan de groep te laten zien, met daarbij een naam voor je monster.
Les 5: In het boek ‘Max en de Maximonsters’, wordt Max gekroond tot koning van de Maximonsters. Met dit boek gaan we de laatste les afsluiten. Vandaag gaan we een kroon maken van papier, daarna erin geknipt, erop getekend en gekleurd papier erop geplakt. Afgesloten door om beurten op een stoel te staan, met kroon op, en te zeggen: ‘als ik koning zou zijn, dan…’
Les 6: Onder de tafels, tafels afgedekt met vuilniszakken, een stukje afgedekt met een wit laken en een lamp erachter. Toen het boek Max en de Maximonsters voorgelezen en later mochten de kinderen achter het laken hun monster van les 2 laten zien en er een monsterachtig geluid bij maken. Als afsluiting even iets anders, in tweetallen activiteiten 


Mei/Juni 2013 Workshop AZC Burgum 'Wie ben ik' 
Op de woensdagmiddagen gaat Wanda in mei en juni de workshopreeks 'Wie ben ik' aan kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar, geven. Dit thema wordt met diverse technieken en vanuit verschillende invalshoeken behandeld.
         
 Opdrachten o.a.: 
- Familie, jezelf en je familieleden met stift tekenen op papier, uitknippen, satéprikkers er tegenaan plakken met plakband en daarna in een minipoppenkast je familie voorstellen aan de groep.
 - Tekenen met krijt op aparte vellen papier: - je favoriete speelgoed - wat je lekker vindt – welk dier je het liefst zou willen zijn. Met de tekeningen van het speelgoed en de dieren het spel ‘Wat is er weg’, als bij Sesamstraat gedaan.
- Op een behangrol met wasco de contouren van jezelf tekenen en je gezicht en kleding invullen. Daarna om beurten op een stoel staan, de tekening van jezelf vasthouden en zeggen ‘Hallo, ik ben…’, daarna een buiging maken en krijgt diegene van de groep een applaus.
- Modeltekenen, om beurten een pose aannemen en dit in korte tijd na proberen te tekenen.

28 maart 2013 Workshop AZC Burgum 'Wie ben ik' 
A.s. vrijdag gaat Wanda drie keer workshops geven aan kinderen van 4 tot 8 jaar, die wonen op het asielzoekerscentrum in Burgum. Het thema 'Wie ben ik' zal vanuit diverse beeldende creaties worden benaderd.

November/december 2013: Workshop AZC Sint Anna Parochie
Op de woensdagmiddag gaf Wanda aan kinderen van 4 tot en met 12 jaar creatieve workshops. De kinderen hebben kunstwerken van dieren gemaakt op groot, gekleurde vellen fotokarton met gebruik van stof, stiften en materiaal uit de natuur (bijv. elzenpropjes). De laatste les deden we spelletjes, de jongens tegen de meisjes, spelelementen: spijkerpoepen, spijkerslaan, tekeningen raden, activiteiten uitbeelden, schuimpjes happen en zaklopen.

10/09/2012 Burendag AZC Burgum:
Kom zaterdag 22 september a.s. naar de burendag bij AZC (Asielzoekerscentrum) Burgum om eens een kijkje te nemen op een asielzoekerscentrum en te ervaren wat het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en Stichting Vrolijkheid voor kinderen en jongeren zoal doen op een AZC.
Activiteiten van deze dag:
- Workshop muziek maken
- Workshop schilderen of tekenen (door Wanda gegeven)
- Workshop djembe
- Workshop cupcakes versieren
- Rondleiding op het Asielzoekerscentrum
Adres: Elingsloane 63, 9251 MN  te Burgum (Fr.)
Datum: Za. 22-09-2012 van 13.00 tot 17.00
               Toegang gratis!

Video workshopgevers St. Vrolijkheid bij AZC Burgum 2010:

Via deze link zijn in het kort de werkzaamheden van Wanda als workshopgever bij AZC Burgum te zien (spoken maken van lakens i.c.m. toneel, dromenvangers en bedlampjes maken):

http://youtu.be/fBIjmkyJUJY?t=11m21s

24/12/2010 Workshops AZC Drachten:
In de maanden november en december heeft Wanda weer de workshop 'Landschap' gegeven. Dit keer is er een reusachtig landschap gezamenlijk door de kinderen gemaakt, zo'n 4 bij 2,5 meter. Hier hebben de kinderen verschillende woensdagmiddagen aan gewerkt. Daarnaast zijn er prachtige bedlampjes gemaakt, fonkelende sterrenhemels van karton en vliegerpapier, pastelkrijt en stickers, waar 'glow-in-the-dark-sterren' op zijn geplakt.  Met als afsluiting i.s.m. Anders Deinum een middagje improvisatietoneel, theater en spelletjes.

23/10/2010 Open dag Vrolijkheid AZC Burgum:

Van 14.00 tot 16.00 houdt de Vrolijkheid een feestelijke, open dag op het AZC te Burgum. Mensen van buitenaf en bewoners kunnen een vrolijke film bekijken van de activiteiten die hier het afgelopen jaar georganiseerd zijn door verschillende workshopgevers van St. Vrolijkheid. Daarnaast geeft Wanda Ario een workshop 'bloemig' m.b.v. collagetechniek en wordt er een workshop djembé gegeven door Basile Maneka. Ook is te bekijken hoe de kinderen en de bewoners het azc vrolijker hebben gemaakt met hun tuintjes, de kleurige insecten van papier-maché en de prachtige landschappen. In een mysterieuze tent kunnen kinderen luisteren naar het verhaal van prinses Gruwelda, vertelt door Janou Sipsma. Iedereen is van harte welkom! 


20/10/2010 'Insecten': 
Op het AZC te Burgum heeft Wanda in een reeks van vier keer de workshop 'Insecten´gegeven aan asielzoekerskinderen. Ballonnen werden aan elkaar geplakt met schilderstape en dit werd beplakt met krantenstroken besmeerd met behanglijm. Daaraan werden pootjes van takken en kleurige vleugels van karton, veertjes en stickersteentjes bevestigd. Daarna hebben drie stagiairs de insecten wit beschilderd, zodat de kinderen de laatste les hun insect af konden werken met verf. De beestjes zullen getoond worden op de open dag, 23 oktober a.s..


27/09/2010 'Workshop Landschap':
 

In de maand september heeft Wanda weer de workshop 'Landschap' gegeven op het AZC te Burgum. Dit keer is er een reusachtig landschap gezamenlijk door de kinderen gemaakt, zo'n 4 bij 2,5 meter. Hier hebben de kinderen verschillende woensdagmiddagen aan gewerkt. De kinderen hebben gezamenlijk vijf grote landschappen gemaakt, waarbij gewerkt werd met verschillende technieken, schilderen, collage en tekenen met wasco en potlood. Daarnaast werden er aparte materialen op geplakt, o.a. stickersteentjes als het hart van de bloemetjes en watten op de geverfde witte wolken. De kinderen waren supertrots op hun gezamenlijke eindresultaat en vonden het heel leuk om te zien dat in elk van de vijf landschappen weer een gedeelte van wat ze gemaakt hadden, terug te zien is. De landschappen zullen worden tentoongesteld in het Grand Café op het AZC en kunnen binnenkort tijdens een open dag bezichtigd worden.


1 van de 5 landschappen

10/06/2010 Workshop 'Lekker slapen':
Na een rustperiode wegens zwangerschap, is Wanda Ario in mei weer begonnen als workshopgever bij de Vrolijkheid. Met als thema ´lekker slapen´ heeft ze met asielzoekerskinderen op het AZC te Burgum een dromenvanger, een bedlampje en spookjes van lakens gemaakt. Daarnaast heeft ze samen met Anders Deinum m.b.t. dit thema workshops improvisatietheater en toneel gegeven. De kinderen genoten, ze waren enthousiast en heel geconcentreerd bezig. Prachtig om te zien dat de kinderen aan het eind van de workshops met hun versierde laken buiten rond bleven spoken!


30/09/2009 Workshop Fantasievogels AZC Burgum: 
De workshop ´fantasievogels´ zal, verdeeld over vier woensdagmiddagen, door haar gegeven worden aan kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 12. Er zal o.a. worden gewerkt met houtskool, plakkaatverf, stickers, veren, dennenappels en pijpenragers. Meer info: 

 

www.vrolijkheid.nl